איטליה היא אוסף של אזורי יין כל כך שונים זה מזה, שהופכים כל ביקור בה למסע גילוי מרתק
לכל אוהב יין.בטיול האחרון לאגם קומו עם חברתי הטובה אפרת (כן כן, אפרת של איטליאנה) גיליתי את עמק ואלטאלינה - Valtellina.
אזור יין צפוני וגבוה סמוך לגבול איטליה-שוויץ ובו כרמים יפהפיים הנטועים על מדרון הרי האלפים לאורך טרסות עתיקות.
הכרמים ממוקמים רק בגדה הימנית של נהר Adda בכדי שיהיו חשופים ככל הניתן לשמש, שאינה מבקרת בשפע באזור זה.התנאים בכרם קשים (מדרון תלול מאוד) אשר מחייב בציר ידני.
בדרך אפרת סיפרה לנו על חנות יין וגבינות שהיא אטרקציה בפני עצמה, שנקראת F.lli Ciapponi
או בתרגום חופשי "האחים צ'אפוני" שנמצאת בכפר סמוך לנו ואם גם אתם חובבי מעדניות ויין
אתם פשוט חייבים לבקר בה.
החנות מנוהלת על ידי בני המשפחה כמה מאות שנים ושוכנת בתוך מבנה מקסים ובתוכו מרתפים היורדים עמוק מתחת לאדמה, בהם חדרי יישון ליין וגבינות (הייתי רוכשת שם חלקת קבר אם יכולתי) ולמעלה, שפע של מוצרים מקומיים שמוגשים ומומלצים על ידי בעלי המקום.
מה צריך יותר?
ירדנו לעומק המרתפים וכל צעד למטה העלה בי חיוך והתרגשות.
שיטוט במרתפי יין זו חוויה קסומה עבור כל אוהב יין, ממש כמו מחפשי אוצרות שמצאו פתאום מסתור מנצנץ.
במרתף פינות נסתרות, חדרים וארונות שמאכסנים יינות בני עשרות שנים.
אבל האוצר האמיתי בשבילי היה כששבתי למעלה, בשיחה די חד כיוונית באיטלקית (הבנתי מעט, אבל לא רציתי לעצור אותו)עם בעל החנות. הבחור הסתפק בהנהון קשוב ו"סי סי" במקומות הנכונים בכדי להסביר לי באהבה גדולהעל נפלאות האזור ולהצביע לי על כמה בקבוקים שפשוט אסור לי להשאיר בחנות. ואני בכל מה שנוגע ליין, ממושמעת.
מכיוון שכבר הבנתם שלא ניתן לסמוך על האיטלקית שלי בכדי שאביא לכם מידע מהימן על היינות המומלצים,אז את החקירה המשמעותית כבר עשיתי בבית, בליווי צמוד של הארגז המאובק שסחבנו אתנו. ולהלן הממצאים:
זן הענבים נביולו (Nebbiolo) הוא המלך באזור ואלטאלינה והוא בעצם קלון עתיק (=הרכבת ענף) של הנביולו המודרני שמגיע מפיאמונטה. בשונה מיינות ברולו ובברברסקו מפיאמנוטה, הנביולו מעמק ואלטאלינה הוא יין אלגנטי ורענן, בעל חומציות גבוהה, טאנינים רכים,גוף מלא וארומה של דובדבנים, פטל וורדים.
היינות מחולקים לכמה רמות איכות שונות:
Terazze Retiche di Sondrio IGT – תחת הגדרה זו נכנסים כל היינות המבעבעים (מנביולו!), יינות מתוקים מבציר מאוחר, לבנים ורוזה.
Rosso di Valtellina DOC – רמת הבסיס של האדומים. הענבים יכולים להגיע מכל מקום בעמק ואין חוקים לגבי יישון או אופן עשיית היין.
Valtellina superior DOCG – יינות מאוד איכותיים. הענבים חייבים להגיע מתוך חמישה תתי אזורים, יש חוקים ברורים לגבי כמות ואיכות היבול וזמן ההתיישנות המינימלי ליין הוא 24 חודשים מתוכם לפחות 12 חודשים בחבית.
Sforzato di Valtellina DOCG - האיכותי והידוע מכולם. בדומה לאמרונה, היין מיוצר מענבים שנבצרו מוקדם ויובשו ביקב, לכן הם מרוכזים בסוכר טעמים וחומציות. רק הענבים הכי טובים מהחלקות הכי איכותיות מוצאים את דרכם ליין ואז מתיישנים במשך 20 חודשים לפחות מתוכם 12 חודשים בחבית.
אם כבר ביקרתם בחנות, אל תסתפקו ביין, הצטיידו בכמה גבינות מהמרתף ומצאו פינת חמד על שפת האגם.
אם יש דרך טובה יותר לחוות את איטליה, תגידו לי אני אסע!
לחץ כאן להכנסת טקסט לחץ כאן להכנסת טקסט לחץ כאן להכנסת טקסט לחץ כאן להכנסת טקסט לחץ כאן להכנסת טקסט לחץ כאן להכנסת טקסט
גם אסקפיזם, גם פרקטי :-)
עוקבים אחרי איטליאנה
מדוע לתכנן מראש את הטיול לאיטליה? במהלך השנים בהן גרתי
באיטליה, התוודעתי למקומות,
לאוכל, ליין, למנהגים ולתרבות.
מאז שחזרתי ארצה אני ממשיכה
לבקר באיטליה בכל שנה בחיפוש
אחר אתרים חדשים וביקור חוזר
במקומות המוכרים והאהובים.
בשנים האחרונות הכנתי מאות
מסלולים למטיילים לאיטליה
ואני לומדת מכל מטייל...
לאחר שיחת היכרות קצרה
אבנה עבורכם מסלול טיול אישי
אשר יבטיח הנאתכם מאחת
המדינות היפות ביותר בעולם