הרפתקאות מחוץ למסלולי הטיול: מה אוכלים בדולומיטים?
אז לפני שעה חלצתם את הנעלים אחרי יום טיול ארוך במורדות הדולומיטים באיטליה,
או בשיטוט במסלולי הקיץ הירוקים. הבטן כבר מקרקרת, מסמנת שהגיע הזמן לגלוש לתוך הסצנה הקולינרית המקומית.
אתם נכנסים למסעדה בכפר הררי, עטופים ברחש החם של שיחות שמחות
ובארומה חזקה שכבר מפעילה את מיצי קיבה. ואז נוחת התפריט...
סוג של חידה לא ברורה של כמה מנות מוכרות לצד שמות מסקרנים.
מה עושים? האם תשארו הרפתקנים כמו במסלול, או שתלכו על המוכר.
בעיני, אם באתם לחפש את הטעם האותנטי של האזור, שווה לגלות פתיחות…Andiamo!
לפתיח…
אוהבים נקניקיות? ברוכים הבאים לחבל הארץ בה הנקניקיות והנקניקים שולטים.
כוכב התוכנית הוא ה Speck, נקניק חזיר מיובש שהמקומיים אוהבים להוסיף
כמעט לכל דבר - פסטות, פיצות, או סתם להתענג עליו לבד, מעושנת או לא מעושנת.
במקום נקניקים, או לצידם: הגבינות (תלוי כמובן בכשרות שלכם) שווה להזמין
מגש שופע בגבינות קשות וחצי קשות. האנטיפסטי שלכם מושלם. הגבינות כאן הן מעדן.
למנה ראשונה…
פולנטה (אפשר גם כתוספת לעיקרית), ממש אבן יסוד במטבח הצפון איטלקי,
פולנטה בהרי הדולומיטים מוגשת במספר עצום של דרכים - בשמנת, בגריל,
או בתוספת ראגו. חום, פשטות ומעט נחמה :-)
קנדרלי (Candereli) תענוג בכופתאות: לא, אלו לא הכופתאות של סבתא...
הן מוגשות ברוטב שמנת שופע או מרק מרענן, קנדרלי מממולאים בנקניק ספק,
גבינה ואוסף עשיר של תבלינים. ממש פיצוץ טעמים בכל ביס, בין אם אתם הולכים על השמנת
הדשנה או על אפשרות המרק הקליל יותר. מנה ראשונה קלאסית לפתיחת התיאבון.
לעיקרית...
פיאדינה (Piandina) - הטורטייה האיטלקית: חמה ומלאה עד אפס מקום בנקניקיות
ובגבינות המשובחות ביותר. זה החטיף המושלם. פשוט, טעים וכל כך משביע.
חגיגת בשרים: הדולומיטים היא ארץ של קרניבורים, מסטייקים עסיסיים ועד פסטות דשנות,
בשר הוא האירוע המרכזי כאן. וכן, אפשר להתנסות בבשר איילים, בשר צבי, וכמובן חזיר
(שומרי כשרות, היו ערניים), וכמובן בשר בקר - הכל בתפריט, והכל ניתן בשפע.
כן, זו התגובה שלי למנת הבשרים שקיבלנו באחת המסעדות...מזל שקיבלנו קופסא לקחת הבייתה.
רדיקיו טרנטינו (Radicchio trentino): כרוב. תוספת טובה לחובבי הירקות המרירים,
מוגש בגריל או בסלטים ונותן קונטרה טובה ומרעננת למנות המעט (הרבה) ממלאות וכבדות יותר.
פורל (Trota): בהתחשב בכמות הנהרות והאגמים, דגי מים מתוקים הם מתבקשים.
לרוב הם יגיעו מבושלים עם עשבי תיבול מקומיים לצד ירקות עונתיים, זוהי אפשרות מעט יותר קלה מהבשר,
בהנחה שלא נשברתם ובכלל הזמנם פיצה :-)
ולקינוח…
שטרודל די מלה (Strudel di Mele): שום ביקור קולינרי בהרי הדולומיטים
לא יהיה שלם בלי להתפנק עם פרוסת שטרודל תפוחים. הקינוח הזה,
עם המאפה המתקלף, התפוחים הרכים, ורמז של קינמון, מלמד יותר טוב מהכל על ההשפעות האוסטריות של המקום.
(הידעתם שהדולומיטים מספקים מעל 10 אחוז מצריכת התפוחים של כל אירופה!)
Tiramisù alpino: טוויסט הררי של טירמיסו האיטלקי הקלאסי, לעתים קרובות משלב
מרכיבים מקומיים כגון פירות יער יער או ליקר מקומי…ואם כבר מדברים על ליקרים.
איך מעבירים כל כך הרבה אוכל בגרון? בעזרת אלכוהול :-)
יינות לבנים: חשבתם שטוסקנה הינו איזור היין הגדול ביותר? אז הנה סקופ, הרי הדולומיטים
מתגאים באזור היין הנרחב ביותר של איטליה והם מתמחים בלבנים מעודנים כמו פינו, גוורץ,
שרדונה וזנים מקומיים ייחודיים.
Vin Brulé: גם במהלך סקי, או בערבי חורף קרירים, שום דבר לא מנצח את היין החם והמתובל.
פונץ': זקוקים לקצת חום? נסו את פונץ' הרום המנדרינה או התפוז, מוגש חם בכוס אספרסו חמודה.
השלוק הראשון יהמם אתכם ואולי יביא איזה שיעול קטן, אבל ההמשך ממכר.
Aperol Spritz: טוב זה המרענן הרשמי לרגע שבו השמש מציצה,
כולם סביבכם ינצנצו בכוסות כתומות בתערובת תוססת של Aperol, Campari, סודה ופרוסת תפוז.
זו תמצית החופשה בדולומטים.
רוצים המלצות למסעדות ספציפיות, מסלולים
ופעילויות באיזור? צרו איתי קשר.