דרך היין של ורונה: Strada di Vino di Verona
העיר ורונה נמצאת במחוז ונטו- Veneto, שהוא אחד מאזורי גידול היין העיקריים של איטליה, אולם יחסי הציבור שלו פחות טובים מאלו של הקיאנטי או הברברסקו... וחבל, מכיוון שבמחוז זה מיוצרים כמה מהיינות הטובים של איטליה.
כאן אתמקד ביינות המופקים באזורי הכרמים שסביב ורונה ואגם גרדה.
הנה רשימה חלקית ביותר של כמה זני יין מהאזור, חלקים ידועים ומוכרים לנו יותר, וחלקם פחות.
1. ואלפוליצ'לה: Valpolicella:
יין אדום עדין ואיכותי שמתאים לליווי מאכלים רבים.
האגדה מספרת שהשם "ואלפוליצ'לה" מגיע משילוב המילים באיטלקית שמשמעותו היא:
"העמק עם היקבים הרבים": Valle- Poli- Cellae
אזור הגידול של הוואלפוליצ'לה נמצא צפונית לוורונה.
2. רצ'וטי- Recioti:
יין אידיאלי לליווי של קינוח שיכול להישמר שנים רבות.
בהפקתו של סוג יין זה משתמשים בכמה סוגי ענבים ומכאן שמו. צבעו אדום- עמוק.
3. אמארונה- Amarone:
משמעות השם "אמארונה" באיטלקית הוא "המר הגדול".
זהו אחד היינות הידועים והמוכרים של המחוז. כשמו, זהו יין אדום ויבש שטעמו מר והוא מופק בתהליך ארוך הכולל בין השאר ייבוש על מחצלות קש במשך 4 חודשים. יין האמארונה הוא בעל אחוזי אלכוהול גבוהים יחסית (לפחות 14%) ויכול להישמר 10-20 שנים.
יין האמארונה מצויין לליווי גבינות.
4. בארדולינו- Bardolino:
ליין הבארדולינו יש כמה סוגים: הקלאסיקו, הקיארטו הבהיר, הנובלו הצעיר והסופריור היוקרתי. כולם מתאימים לכל סוגי המאכלים. הסמל שתוכלו לראות על תוויות הבקבוקים של הבארדולינו הוא פניו המחייכות של סאן זנו (San Zeno), הפטרון הקדוש של ורונה. יינות בארדולינו מופקים בכפרים שלאורך הגדה המזרחית של אגם גרדה.
5. היין הלבן של קוסטוזה- Vino Bianco di Custoza:
יין שצבעו צהוב בהיר, טעמו עדין עם מעט מרירות. אחוז האלכוהול הוא 11% והוא מצוין כאפריטיף אבל מתאים גם לליווי מאכלים. ליין זה יש גם גירסא מבעבעת. היין מופק מכרמים שנמצאים ליד הכפרים שבין ורונה לאגם גרדה.
6. לסיני- דורלו: Lessini Durello:
יין לבן מבעבע שמופק בגבעות שבין ורונה לעיר השכנה ממזרח, וויצ'נזה, מגבעות ששמן
"גבעות לסיני". יין מצוין כאפריטיף וכן כליווי למאכלי דגים.
7. סואבה- Soave:
יין לבן שמופק מהאזור המזרחי של מחוז ונטו. טעמו יבש ולעתים מעט מריר.